Sunday, December 17, 2006

Cara Lembutkan Sotong Kembang
Aslm dan salam sejahtera semua!
Saya kembali lagi di persada blog ini dengan satu lagi petua hebat yang memang telah terbukti berkesan! Eh, kejap!Kejap! Mana resipi karipap pusing lawa saya? Takde siapa nampaknya nak berkongsi rahsia dengan saya. Takpelah, saya tak kisah. Sebenarnya, tak rugi kita berkongsi ilmu ni tuan-puan. Hah! Ape? Besok? Oklah, saya tak sabar nak belajar dengan tuan-puan pulak. Janji, eh! Celet sket! :o)

Baiklah,sebelum saya berikan petua ni, saya ingin berkongsi satu pengalaman yang tak mungkin saya lupakan…(macam best kunun)…Semuanya bermula di TESCO Melaka. Semasa saya berjalan-jalan mencari botol kicap, saya terdengar satu suara …(ni nak citer masak-masak ke alam mistri ni). Saya citer lain kali lah ye.

Sebelum ni pernah tak anda masak sotong yang besar,liat dan warna coklat tu? Saya pun tak tahu nama sebenar sotong ni, tapi kalau tak tahu cara masaknya, silap haribulan boleh jadi getah lantun! Mak saya kata nama sotong ni, sotong kembang (tak tahulah betul atau tidak, ni dia sendiri bagi nama.)

(Sila lihat gambar, nampak tak kepala sotong tu...Tula sotong kembangnye.)

Inilah sotong yang saya maksudkan. Selalunya, sotong ni sedap dimasak sambal dan makan dengan nasi lemak panas. Fuhh! Meletup ibu saliva saya. Apa ke bondo saliva ni? (Air liur den yo, makcik.)

Cara nak masak dan melembutkan sotong ni senang je.

Pertama, potong dan bersihkan sotong. Letak sotong tersebut kat tepi dulu.

Kemudian, hangatkan minyak dalam kuali dan tumis semua ramuan nak buat sambal dalam kuali sampai pecah minyak atau garingla.

Selepas itu, masukkan sotong dan kacau sampai garing sedikit je.

Masukkan air atau sedikit santan cair dan kacau. Biar beberapa minit dan pastikan sotong tersebut empuk, barulah masukkan air asam jawa atau asam keping. Tambah sedikit garam dan gula sebagai perisa.

Saya tak gemar makan ajinomoto. Sebenarnya gula lagi efektif menaikkan perisa sesuatu makanan.Tak caya? Cubalah! Tapi jangan letak banyak sangat sampai dapat penyakit kencing manis…Hik!hik!...Kalau untuk kesihatan, madu boleh digunakan menggantikan gula pasir ni. Kalau nak tahu kenapa, saya cerita lain kalilah ye. Dah lari topik pulak ni.

Sebenarnya, asam jawa dan asam keping yang membuatkan sotong kembang menjadi liat dan keras. Oleh itu, kita kena empukkan sotong dahulu dan barulah masukkan salah satu asam ni Jangan masukkan asam boi sudah, nanti sambal sotong kembang jadi asam masin pulak.

Rasa-rasanya semua faham apa yang saya terangkan sebentar tadikan? Kalau tidak faham ataupun nak tambah lagi idea, bolehlah email ataupun menulis di bahagian “comment.” Semua pendapat dan idea anda amatlah saya alu-alukan. Akhirkata, (macam tak jumpa lagi pulak) SELAMAT MENCUBA!

P/S: Ikan pari pun boleh jadi keras dan liat bila anda masukkan asam, awal sebelum ikan. Jadi untuk melembutkannya, pratikkan petua saya sebentar tadi. Bagaimana kalau ikan pari berbau hanyir ataupun bau kencing? Anda boleh perap dan ramas sedikit ikan pari dengan garam dan air limau kasturi atau purut. Insya-Allah, dalam beberapa minit saja, baunya akan hilang dan isinya pun semakin putih dan bersih. Tapi pastikan anda basuh bersih ikan selepas diperap dengan garam dan air limau.

7 comments:

OKje said...

Mak saya pun pernah cakap nak masukkan asam tunggu ayam atau daging dah masak.....mungkin jugaklah kan asam ni boleh mengeraskan....

OKje said...

Mak saya pun pernah cakap nak masukkan asam tunggu ayam atau daging dah masak.....mungkin jugaklah kan asam ni boleh mengeraskan....

Unknown said...

Boleh cuba ni, terima kasih

kazila Hassan@Hussein said...

Oh..patut la sotong sy keras. Sebelum2 nisy masak sambal x letak air asam jawa tapi sotongnya jadi lembut..tapi baru2 ni keras melantun bila letak asam jawa

kazila Hassan@Hussein said...

Oh..patut la sotong sy keras. Sebelum2 nisy masak sambal x letak air asam jawa tapi sotongnya jadi lembut..tapi baru2 ni keras melantun bila letak asam jawa

Unknown said...

Tkasih sbb bg petua ni.mmg akak trcari2 petua ni.amin

Unknown said...

Sy da msak mcm biasa tp knpe sotong sy ttap liat.. sedgkn sy x ltak asm jawa?