Tuesday, December 12, 2006

Karipap oh karipap!
Aslm dan selamat sejahtera semua.

Moga-moga semuanya sihat dan ceria selalu. Kalau tak ceria pun, buat-buatlah ceria…Hihi. Baiklah, hari ini saya nak berkongsi satu petua dengan anda semua. Petuanya ialah bagaimana menghasilkan karipap yang rangup dari pagi hingga ke petang (1 hari je ek, bukan seminggu.). Senang je, rasanya ramai dah tahu petua ni kan? Tula saya katakan, semua dah takde rahsia-rahsia. Tapi berapa ramai yang dah praktikkan petua ni? Cuba angkat tangan, saya nak tengok. Bagus-bagus, tepuk tangan untuk anda yang selalu suka mencuba.

Rasa-rasanya, saya over tak ni? Giler glamour ala-ala makcik Jenab, gitu. :o)(Jangan layan iklan masyarakat nik.)

Oklah, sebelum anda pergi bancuh tepung, sila panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali yang panas. Lepas minyak tuh dah panas, masukkan minyak panas ni perlahan-lahan (Berapa perlahan?...Janganlah slow bonar plak!) ke dalam tepung yang belum diuli. Lepas tu ulila berapa lama anda nak uli. Kalau rasa-rasa macam dah letih menguli tu, canaikan doh tu isi inti macam biasa. Bila dah selesai, bolehla anda goreng dan makan. Kalau taknak makan, boleh simpan yang mentah tu dalam peti sejuk.

Untuk mengelakkan karipap-karipap mentah anda tu melekat antara satu sama lain, bolehla alas plastik ataupun taburkan tepung kat atas karipap, lepas tu baru boleh tindih karipap-karipap yang lain.

Kalau rasa nak lagi sedap, boleh gantikan minyak masak dengan marjerin yang dah dicairkan. Macam tula alkisahnya. Kalau anda ade petua atau resipi masakan yang lain bolehla hantarkan pada saya di
idazmy@yahoo.com Tima kasih yer kerana sudi singgah di blog yang tak seberapa ni.


Pssstt!: Ada tak sesiapa disinun yang boleh ajar saya macam mana nak buat karipap pusing yang lawa?

AMARAN: Hati-hatilah dengan minyak panas. Utamakan keselamatan semasa bekerja.Semoga berbahagia ke anak cucu!:o)